Om rennet

Tid: 
Sted: Søre Osen
Om rennet: 40 km, klassisk stil, fellesstart i oppdelte puljer basert på egenseedingsprinsippet.Med tidtagning for turklassen og uten tidtagning for trimklassen. Arrangeres for 61. gang i 2023.

Trysil-Knut rennet er seedingsrenn til Vasaloppet og Birkebeinerrennet,  og inngår i Visma Ski Classics Challengers series.

Parkering: Gratis. I direkte nærhet til Samfunnshuset og dermed start- og målområdet. Følg anvisningene til parkeringsvaktene.
Klasseinndeling: Vanlige turrennklasser. Det vil si for begge kjønn 15-16, 17-18, 19-20 og 5-årsklasser fra 21 og oppover.

Påmelding:

Påmelding hos EQ Timing.

Priser

 

Rennkontor: 

Søre Osen Samfunnshus

Startnummer: Engangs med brikke.

Startordning: Fellesstart. 4 puljer +  trimklasse. Egenseeding. For å være sikret plass i den puljen du mener du hører hjemme i må du melde deg på før startfeltene er fyllt opp.

Pulje 1: Start klokken 11.00. forventet sluttid under 2timer

Pulje 2: Start klokken 11.03, forventet sluttid under 2.20.

Pulje 3: Start klokken 11.06, forventet sluttid under 2.40.

Pulje 4: Start klokken 11.09 forventet sluttid over 2.40.

Trimklasse: Valgfri distanse og starttid.

Skiforsikring: Er deltager sitt ansvar. Engangsforsikring koster 130,- og kan kjøpes ved påmelding, eller på rennkontoret før start. Har du helårsforsikring kan du se bort fra dette.

Drikkestasjon: 4 drikkestasjoner, samt ved målgang. Vi har avtale med Squeezy som innebærer at det på drikkestasjonene serveres Squeezy Energy Drink med appelsinsmak. Dette er en sportsdrikk som er mild på smak og skånsom mot magen. Drikken inneholder komplekse karbohydrater og salter.

Sikkerhet og beredskap
Sanitetsteam.

Dusj/Garderobe: Det er dusjmuligheter ved barneskolen som ligger i umiddelbar nærhet til Samfunnshuset for gutter, og ved Sjøenden Camping for kvinner. Kvinnene får pollett utdelt sammen med startnummeret.

Premiering:

Vi premierer 1/3  i hver klasse. Stor neverpokal til klassevinner.

1., 2., og 3. plass totalt, samt beste 5-manns lag og beste 3-kvinners lag premieres på scenen, mens de andre premiene kan hentes på rennkontoret. Vi har vandrepokal til beste dame og herreløper. 3 napp gir deg pokalen til odel og eie. Uavhentede premier ettersendes ikke. Se forøvrig egen link for mer informasjon om premieringen.

Resultatlister: Legges ut på www.soreosenil.no kort tid etter rennet, samt at resultatene distribueres til flere nettsteder.

Rennreglement: Vi følger Norges Skiforbunds rennreglement. Det finner du her: Rennreglement

Vi ønsker velkommen til en god skiopplevelse!
Arr: Søre Osen IL
Rennleder: Ingar Kristiansen

Teknisk delegat: Knut Stener

 

Historien om rennet

Trysil-Knut rennet er Trysils eldste turskirenn og går i klassisk stil. Rennet ble arrangert for første gang tidlig på 1930-tallet. Rennet er siden den gang blitt arrangert 59. ganger. Grunnen til at det ikke er arrangert flere ganger er fordi rennet i perioder har ligget nede. Blant annet under krigen. De første årene gikk rennet annenhvert år fra lokalet «Fredheim»på østsiden av Osensjøen, og deretter fra Innbygda (Trysil).

 

På bildet ser vi fra startområdet på Trysil-Knut rennet i 1953. Dengang gikk starten i Innbygda, med skyting i Vestby, og målgang i Søre Osen. Mannen med startnummer 2, er Halvor Lunde. Far til NRK-kommentator Ola Lunde.

Fra 1978 ble rennet arrangert i samarbeid med Idrettslaget Trysilgutten og Vestby skytterlag. Starten gikk da fra Trysil, innom Vestby skytterbane, med skyting for jeger- og skytterklassene. Rennet hadde da ikke blitt arrangert siden 1957.

Siden 1988 har Trysil-Knut rennet blitt arrangert av Søre Osen IL, med start og innkomst i nærheten av Samfunnshuset i Søre Osen. I mange år var rennet en sløyfe på 28 kilometer, og med varierende antall deltagere. Rekorden fra 1900-tallet var på ca.200 deltagere.

I 2006 gjennomførte kun 46 skiløpere rennet, og arrangøren skjønte at noe måtte gjøres om rennet skulle kunne fortsette å bli arrangert. Så i 2007 fikk rennet seedingsstatus til Birkebeinerrennet, og hadde dette året løyper på både 48 kilometer og 28 kilometer. 55 løpere deltok i langløypa, mens 22 gikk den opprinnelige distansen. Det var tydelig at flesteparten ønsket å gå Trysil-Knut rennet for å seede seg til en bedre startposisjon på Rena. I 2008 hadde mange fått med seg at det tradisjonsrike Trysil-Knut rennet hadde fått seedingsstatus, og nesten 200 deltakere stilte til start ute på Osensjøen.

2013:

 

Det 52.Trysil-Knut rennet ble også seedingsrenn for et annet stort skirenn,  Holmenkollmarsjen med 5000 deltagere, og geografisk nærhet til Trysil, gjorde sitt til at Trysil-Knut rennet satte ny deltagerrekord. 301 løpere stilte til start i turklassen, og gav et overskudd som gjorde det mulig for det lille idrettslaget med omtrent 10-15 medlemmer å gå til innkjøp av egen løypemaskin. De siste årene hadde Søre Osen IL samarbeidet med Vestre Trysil IL om å preparere løypene. Vinner i herreklassen ble: Vinjar Skogsholm og kvinneklassen ble vunnet av Ullrica Persson fra Sverige.

Foto: Erlend Olsen

2014:

Til det 53. Trysil-Knut rennet tiltrakk rennet seg både landslagsløpere og tidligere Vasaloppvinnere, i tillegg til vanlige «birkebeinere», og turløpere. Dette året vant Niklas Dyrhaug herreklassen foran Vinjar Skogsholm, og svensken Ulrica Persson (Vasaloppvinner 2001 og 2003) vant kvinneklassen foran en annen svenske, Ingrid Vikman.

Foto: Erlend Olsen

2015:

Det 54. Trysil-Knut rennet ble nok en milepæl i Trysil-Knut rennets historie. Dette året vant Håvard Hansen, Strindheim Ski, ved å stake gjennom hele traseen. Dette var så effektivt at han dro i fra landslagsløperen Sjur Røthe og vant med 42 sekunder når hele løpet var gjennomført.Totalt fullførte 280 løpere rennet. Mange lot seg skremme av snø og kraftig vind, og møtte derfor ikke opp. 2015 var også første året Trysil-Knut rennet var offisielt seedingsrenn til Vasaloppet.

Foto: Erlend Olsen

Sjur Røthe og Håvard Hansen.

Espen Aleksander Sørlie, NTNUI/Team Sentrum Sport Trysil tok en meget imponerende 3.plass. Til høyre i bildet i samtale med Håvard Hansen.

Som de to foregående årene var det Ulrica Persson, Sunne SLF som stakk av med seieren

Til dette rennet var det innført pengepremier om noen skulle sette

ny løyperekord, men værforholdene gjorde sitt til at løyperekordene fortsatt står, selv om startfeltet var sterkere enn noen gang tidligere.

2016:

Det 55. Trysil-Knut rennet ble et utfordrende år å arrangere skirenn. Mange renn måtte avlyse, korte ned på distanser, eller gå flere runder i en kortere trase.

Trysil-Knut rennet valgte å flytte hele rennet noen kilometer opp i høyden, der det fantes mer snø. Så i 2016 ble rennet avholdt i løypene oppe på Flishøgda. Dette krevde ekstra mye dugnadsinnsats, men Søre Osen IL lyktes med å arrangere rennet til glede for løperne.  Der oppe ble det gått 2 runder på ca.17km, samt opp og ned fra riksvegen der start- og målområdet var.

Vinneren i 2016 på kvinnesiden var den samme som de 3 foregående årene, Ulrica Persson. På herresiden var det en av løperne fra Team Parkettpartner som vant. Temaet var sterkt representert, men Kjetil Tyrom viste seg å være i en egen klasse denne dagen, og stakk av med seieren.

2017:

Til det 56. Trysil-Knut rennet valgte idrettslaget å flytte TK-rennet til en helg senere enn normalt. Dette skulle gi bedre tid og mulighet til å preparere gode løyper. Dette skulle vise seg å være et meget lurt trekk. Og 2017 ble et år der alle tidligere rekorder skulle brytes. Ny deltagerrekord, nye løyperekorder på både herre- og kvinnesiden etc.

Vinner blant herrene ble Magnus Vesterheim, Kvæfjord IL på rekordtiden: 1.37.30 På kvinnesiden skulle det for første gang på mange år bli ny vinner. Ulrica Persson var denne helgen opptatt med en samling der hun tar trenerutdannelse innen langrenn, og dette åpnet opp for at andre kunne stikke av med den gjeve seieren. Vinner ble Astrid Kristin Ruud, Hakadal IL/ Hufserypene på tiden; 2.03.31.

Dette året var det også rekordstor deltagelse i kampen om beste 5-mannslag pokalen, og vinner av vandrepokalen ble Lillehammer Skiklubb med samlet tid på 09.39.31. Det var god margin til neste klubb på lista som var Strandbygda IL på tiden 10.46.33. Arrangørklubben Søre Osen IL havnet på 4.plass med samlet tid på 11.09.33.

 

2018:

Det 57. ende Trysil-Knut rennet var av det kaldere slaget, og på morgenen var temperaturen på -25 grader, men heldigvis steg temperaturen frem mot starten som går klokken 12. Det var 263 påmeldte til rennet, og hele 241 fullførte. Vinner i herreklassen dette var Håvard Hansen, Team Mosetertoppen Skiline som vant for andre gang, og som alltid pleier å være i toppen. På kvinnesiden vant unge Franziska Skolgsholm, Åslia Skilag, for første gang og på den 3. beste tiden noensinne.

Lagkonkurransen  for herrer ble vunnet av Team Milslukern -Driv Trening, med samlet tid på 9t og 37min, mens arrangørklubben Søre Osen IL ble nummer 2 med tiden 11t og 12min. Det var dessverre heller ikke nok kvinner fra samme lag til at noen vant kvinneklassen.

På bildet under sees vinner av kvinneklassen; Franziska Skogsholm på vei opp mot mål og Samfunnshuset.

 

 2019: Rennet ble avholdt for 58. gang.

Vinner herreklassen: Jørgen Myking, Team Milslukern Driv-Trening 01:55:47.

Vinner kvinneklassen: Franziska Skogsholm, Åslia Skilag 02:14:01.

Vinner beste 5-manns lag: Team Milslukern – Driv Trening 10:47:03.

Vinner beste 3-kvinners lag: Trysilgutten IL 07:47:26.

2020: Rennet ble avholdt for 59.gang.

Vinner herreklassen: Axel Bergsten, Furhoffs rostfria/ IFK Skövde Skidor på 01:30:24 og ny løyperekord i en noe forkortet løype grunnet isholke på sjøen.

Vinner kvinneklassen: Ragnhild Bolstad, Åslia Skilag på 01:51:09 og ny løyperekord.

Vinner beste 5-manns lag: Team Milslukern – Driv Trening på 07:54:38 og dermed hadde de 3 napp i pokalen, og får den til odel og eie.

Vinner beste 3-kvinners lag: Åslia Skilag på 06:12:34 og de får da pokalen til odel og eie.

Det ble også satt ny deltakerrekord med 349 fullførende deltakere på det skarpe føret som preget dette årets renn. Gledelig var det at ca. 80 av deltakerne var fra Sverige.

2021:

Dette året skulle det 60. rennet avholdes, men grunnet koronarestriksjoner var det ikke tillatt med skirenn, så rennet ble avlyst.

2022:

Dette året ble jubileumsrennet endelig avholdt. Til tross for stor usikkerhet både i forhold til corona-situasjonen, og ikke minst værforholdene, så ble det Trysil-Knut rennet dette året. Løypekomiteen valgte å benytte reservetraseen på Flishøgda for å kunne tilby deltakerne gode snøforhold. 210 deltakere som startet, noen måtte bryte underveis, alt i alt god deltakelse med tanke på all usikkerheten som har vært.

Skroll til toppen

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer...