Historikk

ovre ramme

Trysil-Knut rennet er Trysils eldste turskirenn og går i klassisk stil. Rennet ble arrangert for første gang tidlig på 1930-tallet. Rennet er siden den gang blitt arrangert 56 ganger. Grunnen til at det ikke er arrangert flere ganger er fordi rennet i perioder har ligget nede. Blant annet under krigen. De første årene gikk rennet annenhvert år fra lokalet «Fredheim» på østsiden av Osensjøen, og deretter fra Innbygda (Trysil).

trysil-knut 1953Foto: Bård Smestad

På bildet ser vi fra startområdet på Trysil-Knut rennet i 1953. Dengang gikk starten i Innbygda, med skyting i Vestby, og målgang i Søre Osen. Mannen med startnummer 2, er Halvor Lunde. Far til NRK-kommentator Ola Lunde.

Fra 1978 ble rennet arrangert i samarbeid med Idrettslaget Trysilgutten og Vestby skytterlag. Starten gikk da fra Trysil, innom Vestby skytterbane, med skyting for jeger- og skytterklassene. Rennet hadde da ikke blitt arrangert siden 1957.

Siden 1988 har Trysil-Knut rennet blitt arrangert av Søre Osen IL, med start og innkomst i nærheten av Samfunnshuset i Søre Osen. I mange år var rennet en sløyfe på 28 kilometer, og med varierende antall deltagere. Rekorden fra 1900-tallet var på ca.200 deltagere.

I 2006 gjennomførte kun 46 skiløpere rennet, og arrangøren skjønte at noe måtte gjøres om rennet skulle kunne fortsette å bli arrangert. Så i 2007 fikk rennet seedingsstatus til Birkebeinerrennet, og hadde dette året løyper på både 48 kilometer og 28 kilometer. 55 løpere deltok i langløypa, mens 22 gikk den opprinnelige distansen. Det var tydelig at flesteparten ønsket å gå Trysil-Knut rennet for å seede seg til en bedre startposisjon på Rena. I 2008 hadde mange fått med seg at det tradisjonsrike Trysil-Knut rennet hadde fått seedingsstatus, og nesten 200 deltakere stilte til start ute på Osensjøen.

I 2013 ble Trysil-Knut rennet også seedingsrenn for et annet stort skirenn. Holmenkollmarsjen med 5000 deltagere, og geografisk nærhet til Trysil, gjorde sitt til at Trysil-Knut rennet satte ny deltagerrekord. 301 løpere stilte til start i turklassen, og gav et overskudd som gjorde det mulig for det lille idrettslaget med omtrent 10-15 medlemmer å gå til innkjøp av egen løypemaskin. De siste årene hadde Søre Osen IL samarbeidet med Vestre Trysil IL om å preparere løypene.

IMAG0200Foto: Erlend Olsen

I 2014 tiltrakk Trysil-Knut rennet seg både landslagsløpere og tidligere Vasaloppvinnere, i tillegg til vanlige «birkebeinere», og turløpere. Dette året vant Niklas Dyrhaug herreklassen foran Vinjar Skogsholm, og svensken Ulrica Persson (Vasaloppvinner 2001 og 2003) vant kvinneklassen foran en annen svenske, Ingrid Vikman.

5401179_2515688Foto: Erlend Olsen

2015 ble nok en milepæl i Trysil-Knut rennets historie. Dette året vant Håvard Hansen, Strindheim Ski, ved å stake gjennom hele traseen. Dette var så effektivt at han dro i fra landslagsløperen Sjur Røthe og vant med 42 sekunder når hele løpet var gjennomført.Totalt fullførte 280 løpere rennet. Mange lot seg skremme av snø og kraftig vind, og møtte derfor ikke opp.

DSC_0085Foto: Erlend Olsen

Sjur Røthe og Håvard Hansen.

DSC_0088Foto: Erlend Olsen

Espen Aleksander Sørlie, NTNUI/Team Sentrum Sport Trysil tok en meget imponerende 3.plass. Til høyre i bildet i samtale med Håvard Hansen.

Som de to foregående årene var det Ulrica Persson, Sunne SLF som stakk av med seieren.

DSC_0168Foto: Erlend Olsen

Til dette rennet var det innført pengepremier om noen skulle sette ny løyperekord, men værforholdene gjorde sitt til at løyperekordene fortsatt står, selv om startfeltet var sterkere enn noen gang tidligere.

2016 ble et utfordrende år å arrangere skirenn. Mange renn måtte avlyse, korte ned på distanser, eller gå flere runder i en kortere trase.

Trysil-Knut rennet valgte å flytte hele rennet noen kilometer opp i høyden, der det fantes mer snø. Så i 2016 ble rennet avholdt i løypene oppe på Flishøgda. Dette krevde ekstra mye dugnadsinnsats, men Søre Osen IL lyktes med å arrangere rennet til glede for løperne.  Der oppe ble det gått 2 runder på ca.17km, samt opp og ned fra riksvegen der start- og målområdet var.

Vinneren i 2016 på kvinnesiden var den samme som de 3 foregående årene, Ulrica Persson. På herresiden var det en av løperne fra Team Parkettpartner som vant. Temaet var sterkt representert, men Kjetil Tyrom viste seg å være i en egen klasse denne dagen, og stakk av med seieren.

I 2017 valgte idrettslaget å flytte TK-rennet til en helg senere enn normalt, for å ha bedre tid og mulighet til å preparere gode løyper. Dette skulle vise seg å være et meget lurt trekk. Og 2017 ble et år der alle tidligere rekorder skulle brytes. Ny deltagerrekord, nye løyperekorder på både herre- og kvinnesiden etc.

Vinner blant herrene ble Magnus Vesterheim, Kvæfjord IL på rekordtiden: 1.37.30 På kvinnesiden skulle det for første gang på mange år bli ny vinner. Ulrica Persson var denne helgen opptatt med en samling der hun tar trenerutdannelse innen langrenn, og dette åpnet opp for at andre kunne stikke av med den gjeve seieren. Vinner ble Astrid Kristin Ruud, Hakadal IL/ Hufserypene på tiden; 2.03.31.

Dette året var det også rekordstor deltagelse i kampen om beste 5-mannslag pokalen, og vinner av vandrepokalen ble Lillehammer Skiklubb med samlet tid på 09.39.31. Det var god margin til neste klubb på lista som var Strandbygda IL på tiden 10.46.33. Arrangørklubben Søre Osen IL havnet på 4.plass med samlet tid på 11.09.33.

Av

Erlend Olsen